בעשורים האחרונים, עם העלייה במודעות לקיומן של הפרעות קשב וריכוז ולקויות למידה, חלה עלייה גם במודעות להשלכות הנוספות שיש להפרעות אלה מלבד אלה המתבטאות בתחום הלימודי. ילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז או לקויות למידה מועדים יותר…
השלכות רגשיות וחברתיות של הפרעת קשב וריכוז ולקויות למידה
בעשורים האחרונים, עם העלייה במודעות לקיומן של הפרעות קשב וריכוז ולקויות למידה, חלה עלייה גם במודעות להשלכות הנוספות שיש להפרעות אלה מלבד אלה המתבטאות בתחום הלימודי. ילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז או לקויות למידה מועדים יותר מבני גילם למצוקות נפשיות, תחושות קשות של כישלון ותסכול ופגיעה חמורה בדימוי העצמי. השפעות אלה נובעות בין השאר מהעובדה כי הילד לקוי הלמידה או המתקשה בקשב וריכוז מסתובב בעולם בתחושה מתמדת שמאוכזבים ממנו, ושאין מי שיכול להכיל אותו וללוות אותו לאורך זמן. זה נכון עבור חברת הילדים המקיפה אותו, שלרוב מתקשה להתמודד עם פעלתנות היתר המאפיינת אותו, וגם עבור המבוגרים- הורים ואנשי חינוך.
לקויות למידה, הפרעות קשב וריכוז, והורות
רובנו, כאשר קראנו את התיאור הנ"ל, חשנו מידה מסוימת של צער על הילד המתמודד עם קשיים אלה. צעיר ותמים, זוכה ליחס שיפוטי על דבר שמצוי לגמרי מחוץ לשליטתו. אבל האמת הלא נעימה היא, שתחושותיו של אותו ילד לגבי המבוגרים בסביבתו, הן לא פעם מדויקות ונכונות: הורים לילד עם הפרעת קשב וריכוז חווים לא פעם את ילדם כמתיש ומתסכל, ומוצאים עצמם חסרי אונים מול הסימפטומים של ההפרעה. בנוסף, הקשיים הלימודיים והחברתיים הנלווים להפרעה מסבים להם לא פעם תחושות של אכזבה המוצאות את ביטויין בביקורת סמויה או גלויה כלפי הילד. אין כוונה לצלוב הורים אלה. תחושות כאלה ודומות להן הן טבעיות ואנושיות, במיוחד בהתמודדות עם משימה כה מאתגרת כמו גידול ילד עם הפרעת קשב וריכוז. בדיוק מסיבה זו, ד"ר היידי פלביאן מקדישה חלק ניכר מזמנה לעבודה שאינה מתמקדת רק בילד, אלא גם (ולפעמים בעיקר) בהוריו.
כל הורה המתמודד עם האתגר שבגידול ילדים, בין אם הם בעלי קשיי קשב וריכוז ובין אם הם תלמידי מופת שקטים ומאופקים, זקוק לא פעם לתמיכה והכוונה במסע המורכב הזה. מטרתה של הדרכת הורים היא קודם כל העצמה וחיזוק של ההורה בתחום ההורות, תחום שלעתים קרובות מדי אנשים נוטים להכחיש ולהתעלם מהקשיים והמכשולים שהוא מזמן עבורנו. בנוסף, חשוב לזכור שכשמדובר בילדים הסובלים מקשיי קשב וריכוז, למציאות המשפחתית והביתית, לאווירה ולשיח הנוצרים בבית סביב הקשיים של הילד, יש משקל משמעותי בהתמודדותו של הילד עם הקושי, ובשמירה על רווחתו הנפשית ותפקודו החברתי בשגרת חייו. גם הורים מלאי כוונות טובות עשויים להתקשות לספק לילדם סביבה מיטיבה להתמודדות עם קשיים כה מציפים ומתסכלים. ד"ר היידי פלביאן מזמינה הורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז לפנות אליה, על מנת לזכות במקום בו יוכלו להתלבט, להיוועץ ולקבל החלטות כיצד לסייע לילדם ולעצמם להתמודד באופן מיטבי עם ההפרעה והשלכותיה.
נכתב ע"י: פורטל אבחון