הצעד הראשון בטיפול פסיכיאטרי, או בהערכה פסיכיאטרית, בוחנת את מצבו הרפואי – נפשי של אדם. מטרת ההערכה הינה לברר את מקור מצוקתו של מטופל. הערכה ראשונית תערך באמצעות שיחה עם הפסיכיאטר. בהתאם לצורך, אפילו בהליך הראשוני יתבצע מילוי של שאלונים ו/או ביצוע של מבדקים.
על מנת לדייק במתן ההערכה, היא צריכה להיות מקיפה ולעמוד בסטנדרטים מקצועיים מחמירים. זאת, בכדי שהטיפול או חוות הדעת אכן יהיו המתאימים ביותר.
איזה מידע צריך בכדי לקבל הערכה טובה?
הפסיכיאטר יערוך בדיקות מעמיקות לגילוי היסטוריית המטופל. בהרבה מקרים יידרש מידע מההיבטים הסוציאליים וההיבט הרפואי-גופני. לצורך כך, ההערכה מתבססת גם על מסמכים מהתיק הרפואי. במקביל לבדיקה נפשית, לעיתים תיערך בדיקה גופנית. בדיקה זו תכלול בדיקות דם, ואף בדיקות נוירולוגיות במטופל על מנת להבין מה גורם למצוקתו.
חלק מהמידע במקרים מסוימים, יילקח מאנשי מקצוע נוספים, או מגופים חיצוניים כמו המוסד לביטוח לאומי. נתונים אלה, יאפשרו להעניק הערכה פסיכיאטרית מקיפה המבוססת על נתונים משפחתיים ואישיים.
האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית, מוציאה לאור את הDSM . ראשי תיבות באנגלית של Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. הספר הינו למעשה המדריך לאבחון הפרעות נפשיות. ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי, מתעדכן אחת לעשור. מטרתו היא לתת כלים למטפלים על מנת לאבחן ולסווג על פי תסמינים. במתן הערכה, ישתמש המטפל בספר זה על מנת לתת הערכה מדויקת בשפה מקצועית.
איך מתקדמים לאחר ההערכה?
לאחר ההערכה, עוברים או לטיפול פסיכיאטרי הכולל, שיחות עם איש המקצוע ומתן תרופות. במקרה הצורך, אם יש רצון, הפסיכיאטר יכול לרשום גם תרופות. השימוש בתרופות מעניק עזרה בריכוז, מרגיע, מפחית כאבים או עצבים, ומקל במקרי חרדה. התרופות מועילות לסימפטומים, אך אינן מספקות מענה לשורש הקושי. מסיבה זאת, למקבלי טיפול תרופתי, מומלץ בנוסף להמשיך בטיפול פסיכותרפי מדי שבוע. הערכה פסיכיאטרית מדויקת תהיה הבסיס להבנת תהליכים ובצמיחה והתפתחות.
הכיוון הנכון לחיים בריאים, הוא כמובן הערכה מקצועית ומהימנה במקום "תיוג סטריאוטיפי" נטול הגיון. כאשר מילת המפתח לכל הינה מידתיות וטיפול נרחב נוסף לשימוש בתרופות. הדיון האקדמי-רפואי כיום סביב השימוש בתרופות פסיכיאטריות, רחוק מלהיות מוכרע ונמצא בשיאו.
חוות דעת פסיכיאטרית
נכתבת בנוסח מסויים ויכולה להתבצע רק על ידי פסיכיאטר מומחה. זוהי למעשה חוות דעת על גבי מסמך אשר יכולה להחליף עדות בעל-פה של הרופא בבית משפט, גם אם הרופא אינו נוכח. הדבר נחוץ במקרים שבהם אדם רוצה להוכיח את המצב הנפשי שלו. למשל, אם הוא סובל מהפרעה נפשית או מה השיעור הפגיעה התפקודית. בנוסף תכלול את המידע המנומק לגבי הקשר בין המצב הנפשי שלו, לאירועים מסויימים כמו אחריות הורית, תאונות דרכים, תאונות עבודה או מקרים אחרים. על כן בית המשפט דורש הבאת הוכחה רפואית. הוכחה זו היא למעשה מסמך שנקרא חוות דעת רפואית ופסיכיאטרית. המקרים שנוגעים במצב הנפשי של אדם דורשים חוות דעת בנוגע להיבטים הנפשיים ולכן יש צורך בחוות דעת פסיכיאטרית רפואית.
איפה ניתן לקבל הערכה פסיכיאטרית?
במכון שלם יש פסיכיאטרים מומחים שיתנו מענה לכל הנושאים הללו. מבין הרופאים במכון שלם יש מומחים בפסיכיאטרית ילדים, מתבגרים ובני נוער וכמו כן גם בטיפול במבוגרים. נוכל לערוך הערכה פסיכיאטרית מקצועית ומהימנה. כמו כן, גם להעניק חוות דעת פסיכיאטרית משפטית בשלל נושאים כגון: תביעה לביטוח הלאומי, הוצאת אפוטרופסות, נזקים שנגרמו במסגרת העבודה וכו.