כשמדובר בבעיות כרוניות, רופא הילדים הוא הדמות המרכזית שמובילה את הטיפול בילד, אבל כשמדברים על הפרעות קשב וריכוז הסיפור קצת שונה. מהו תפקידו של רופא הילדים בכל הקשור לנושא של הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים (אבחון, טיפול ומעקב)?…
על הפרעות קשב וריכוז ועל תפקיד רופא הילדים
כשמדובר בבעיות כרוניות, רופא הילדים הוא הדמות המרכזית שמובילה את הטיפול בילד, אבל כשמדברים על הפרעות קשב וריכוז הסיפור קצת שונה. מהו תפקידו של רופא הילדים בכל הקשור לנושא של הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים (אבחון, טיפול ומעקב)? וכיצד הכל קשור לתקציבים? ברוב קשב
"תפקיד רופא הילדים הינו קריטי בתהליך של אבחון הפרעות קשב וריכוז ובטיפול בהפרעות", אומר ד"ר מיטשל שערץ, רופא נוירו- התפתחותי, מנהל המערך הנוירו- התפתחותי בקופת חולים מאוחדת מחוז צפון ושומרון ויו"ר העמותה הישראלית להתפתחות הילד ושיקומו.
לדברי ד"ר שערץ, התחום של אבחון הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים והטיפול בהן, דורש מהפך של ממש וד"ר שערץ קורא לרופאי הילדים לגלות יותר מעורבות בנושא.
התמונה הכוללת
"הפרעות קשב וריכוז הן לא הפרעה נקודתית או סטטית בזמן. הן שונות מאוד מטיפול בדלקת אוזניים לדוגמא, שבה הרופא מאבחן את המחלה, רושם תרופה והדלקת עוברת. הפרעות קשב וריכוז מלוות את הילד לאורך כל חייו ובוודאי בחייו הצעירים ולמי יש יכולת הסתכלות טובה יותר מאשר לרופא הילדים?", שואל ד"ר שערץ.
ד"ר שערץ טוען כי לרופא הילדים יש את היכולת לראות את הילד לאורך ציר הזמן, הרי מחלות ילדות, כשמן כן הן, שכיחות בתקופת הילדות וכל הורה יודע שלא חולפת שנה מבלי שהילד פקד את הרופא מספר פעמים- פה כואב הגרון ושם כואבת הבטן, בחורף יש שפעת ובקיץ יש קלקול קיבה וכן הלאה. "לרופא הילדים יש חשיפה עקבית ומבוססת. יש לו את היכולת לראות מי עושה ברדק במסדרון, מי תמיד מבלגן את הצעצועים בחדר ההמתנה, מי נראה לו מעופף בעת האבחנה, אולי גם האמא מספרת שיש לילד קשיי למידה, לפעמים זה לא רק הפרעות קשב וריכוז, לפעמים מתלוות לכך בעיות נוספות כמו בעיות שפה, חרדה, בעיות משמעות וכו', מה גם שאולי יש במשפחה אחים עם הפרעות קשב וריכוז. מה שאני אומר הוא שרופא הילדים יכול לקשר את כל הנקודות ולקבל את התמונה הכוללת. כיום מורות וגננות הן אלו שלרוב מפנות את הילדים לבצע אבחון הפרעות קשב וריכוז. הייתי שמח אם יותר ויותר רופאי ילדים היו מפנים בעצמם".
ד"ר שערץ מסביר כי כאשר מפנים ילדים לרופא מקצועי על מנת שיחליט האם הילד צריך לעבור אבחון הפרעות קשב וריכוז, הרופא המקצועי אינו מכיר את הילד כפי שמכירו רופאו האישי של הילד, מה גם שעל הרופא המקצועי לקרוא טופסיאדה ארוכה כאורך הגלות. "לרופאים המקצועיים לוקח יותר זמן לעשות הערכה כי אין להם את הרקע. התפקיד המרכזי של רופא הילדים הוא להעלות את החשד לקיום הפרעות קשב וריכוז, 'אמא, נראה לי שיש בעייתיות שחוזרת על עצמה, בואי נקבל ייעוץ משמעותי, בואי נקבל הערכה מה קורה'".
לא חותמת גומי
"אני דוגל בכך שאנחנו צריכים לצייד את רופא הילדים בידע ואני עושה את זה בהרצאות שלי", אומר ד"ר שערץ, "אני נותן להם ידע בסיסי מה צריך לעשות, אילו כלים יש לטיפול של הפרעות קשב וריכוז, מהו המרכיב ההדרכתי להורים, שימוש בעיצוב התנהגות, באיזה גיל אפשר לטפל, איזה טיפול תרופתי אפשר לתת, מהן תופעות הלוואי וכו'".
ד"ר שערץ טוען כי במקרה הצורך, חשוב שרופא הילדים יידע לתת מינון תרופתי של ריטלין או כל תרופה אחרת הקשורה לטיפול של הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים. לפי תפיסתו, כרגע רופאי הילדים משמשים רק כחותמת גומי של הרופאים המקצועיים. "חשוב שרופא הילדים יהיה מעורב בחידוש המרשמים. כיום הוא מנפק מרשמים באופן טכני בלבד. אני משווה את המצב לאסתמה. רופא הילדים יודע 'לדבר' אסתמה מצוין. הוא יכול גם 'לדבר' ריטלין מצוין. 'נתחיל עם ריטלין, נחפש מינון ותהיו איתי בקשר לראות מה קורה'. גם הרבה פעמים הורים נכנסים ללחץ מהאבחנה, רופא הילדים בהכירו את המשפחה לאורך זמן יכול להרגיע אותם ולתדרכם", טוען ד"ר שערץ ומסכם, "באופן כללי רופא הילדים הוא זה שמטפל בבעיות כרוניות וכך גם צריך להיות במקרה של הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים".
מחזירים עטרה ליושנה
הרצון שרופא הילדים ישתלב בתהליך של אבחון הפרעות קשב וריכוז ובתהליך הטיפולי אינו עולה בקנה אחד עם הזמן שקופות החולים מקציבות למפגש הטיפולי. "רופא הילדים רואה את הילד במשך חמש-שבע דקות, זה הזמן המוקצב לו. אבחון הפרעות קשב וריכוז קשה לעשות בפחות משעה. צריך לבנות מודל כלכלי רלוונטי וזה לא כל כך פשוט", מודה ד"ר שערץ, "אולי צריך לתת תגמול כלכלי אחר הרי זמן שווה כסף".
לעניות דעתו של ד"ר שערץ, אחת הסיבות הנוספות שבשלן נטשנו את רופא הילדים והשלכנו את יהבנו על המומחים היא משום שבשנים האחרונות אנו נוהים יותר ויותר אחרי הרפואה הממוקצעת. "רופא הילדים הוא לא איש טכני. הכשרתו היא ארוכה מאוד, פעם רופא הילדים והמשפחה היה עושה הכל. כולם רוצים את המומחים ושוכחים שהחשוב ביותר הוא רופא הילדים".