על מנת להתגבר על החסרונות של כלי האבחון המוכרים, "קשב בטיפול" מבצעת אבחוני קשב וריכוז באמצעות מבדק ה- MOXO. מבדק MOXO הוא פרי פיתוח משותף של המרכז הרפואי הדסה ואוניברסיטת ניימכן שבהולנד. האבחון בודק את יכולות הקשב והריכוז בפרק זמן קצר יחסית (15 דקות עד גיל 13, 18 דקות מעל גיל 13), והוא בעל תוקף סטטיסטי גבוה ממה שהיה מקובל עד היום בשוק האבחון
אבחון הפרעת קשב וריכוז
רבות מדובר על הפרעת קשב וריכוז, ועושה רושם שהמודעות להפרעה (השכיחה מבין ההפרעות ההתפתחותיות בקרב ילדים בגילאי בית הספר היסודי) רק עולה עם השנים. לאור התמונה המבלבלת והכאוטית המצטיירת לעתים מתפקודם הלימודי וההתנהגותי של הילדים ה"חשודים" כסובלים לההפרעה, ננסה לתאר מהו העיקרון העומד בבסיס האבחון:
הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה "ביצועית", כלומר המופע של ההפרעה כולל בעיקר פגיעה בביצועים של האדם במטלות הדורשות שימוש ביכולות הקשב והריכוז שלו. מטלות יומיומיות כאלה עשויות להיות בעלות אופי לימודי (ישיבה בכיתה, סיכום חומר למבחן) או אחר (למשל- משחק עם קבוצת חברים או צפיה בסרט). בשל כך, אבחון ההפרעה יכלול בדיקה של ביצועי הנבדק במטלות המאתגרות את יכולות הקשב שלו. לרוב מדובר במטלה ממוחשבת הכוללת משימה משעממת ורוטינית (כך בעצם האבחון מדמה מצב קיצון הדורש מאמץ מיוחד להתרכז), הדורשת מהנבדק להגיב בהתאם לגירוי מסוים, ולהימנע מתגובה לגירוי אחר (כך גם נבדקת מידת האימפולסיביות והויסות ההתנהגותי שלו). ניתן לחזור על האבחון במועד נוסף, כאשר הנבדק נטל טיפול תרופתי לטיפול בקשיי קשב, על מנת לבחון את השפעתו של הטיפול ולבסס את החשד שמדובר בהפרעת קשב וריכוז.
למרות שהם מצויים בשימוש נרחב, כלי האבחון המסורתיים סובלים משני חסרונות עיקריים: האחד נעוץ באמינות הסטטיסטית שלהם- רמת הדיוק של האבחונים הוותיקים אמנם גבוהה, אך אינה מספקת ויש להם נטייה "להחמיץ" חלק מהנבדקים. החיסרון השני נעוץ בסוג המידע שהם מספקים. אבחון קשב שכזה נותן מענה לשאלת קיומה של הפרעת קשב וריכוז (האם הנבדק כן או לא סובל מההפרעה), אך הוא לא מאפשר קבלת מידע על אופי הסימפטומים הספציפיים המאפיינים את אותו נבדק. אילו תחומים של יכולות הקשב לקויים אצלו, עד כמה הוא אימפולסיבי, עד כמה הוא נוטה להיות מוסח וכיוב'.
MOXO- אבחון חדשני להפרעת קשב וריכוז
על מנת להתגבר על החסרונות של כלי האבחון המוכרים, "קשב בטיפול" מבצעת אבחוני קשב וריכוז באמצעות בדיקת מוקסו. מבדק MOXO הוא פרי פיתוח משותף של המרכז הרפואי הדסה ואוניברסיטת ניימכן שבהולנד. האבחון בודק את יכולות הקשב והריכוז בפרק זמן קצר יחסית (15 דקות עד גיל 13, 18 דקות מעל גיל 13), והוא בעל תוקף סטטיסטי גבוה ממה שהיה מקובל עד היום בשוק האבחון. בנוסף, MOXO מאפשר בחינה בנפרד של כל אחד מארבעת רכיבי הקשב הבאים: קשב, תזמון (היכולת להתנהל במסגרת זמן קצוב), היפראקטיביות ואימפולסיביות. על פי המידע המופק מהמבדק, ניתן לתכנן באופן יעיל ומותאם יותר את הטיפול בהפרעת הקשב והריכוז של הנבדק. שרית רותם וצוות "קשב בטיפול" מזמינים הורים וילדיהם המעוניינים להכיר יותר טוב את הפרעת הקשב והריכוז, ולקבל את הכלים המיטביים להתמודדות עמה ולשיפור התפקוד הלימודי והחברתי.
נכתב ע"י: פורטל אבחון